LAZER EPİLASYON

Dudak Dolgusu Dudak Dolgunlaştırma

Dudak Dolgusu ile Dudaklar ´ın yüz ifadesine en çok etki eden detaylardan biridir. Yapısal olarak ince dudaklara sahip olan veya yaşla birlikte hacim kaybı nedeniyle dudaklarında incelme söz konusu olan bireyler dudaklarına bir miktar hacim ve dolgunluk kazandırmayı arzu edebilmektedir.


Ayrıca bazı hatların belirginleştirilerek dudağa estetik bir görünüm verilmesi mümkündür. Bu amaçla çeşitli estetik ameliyatlar, implantlar ve dolgu maddeleri enjeksiyonu yöntemleri kullanılmaktadır.



Enjeksiyon yöntemi ile yapılan dudak dolgusu işlemi, kısa sürede ve klinik şartlarda uygulanabilmekte, iyileşme süresi olmadan, düşük yan etki riski ile dudakların görünümünde iyileşme sağlayabilmektedir.


Dudak dolgusu işleminin başarılı olmasında önemli etken kullanılan dolgu maddesinin kalitesidir.Dudak dolgusu her bireye aynı şekilde yapılan standart bir uygulama değildir. Yüz yapısına uygun, doğal bir görünüm elde etmek için her bir bireyde enjeksiyon noktaları ve verilecek madde miktarı birbirinden farklı olabilmektedir.


Dudak Dolgusu İle Neler Elde Edilebilir?


Yapısal olarak ince olan dudaklara hacim kazandırılarak, dudaklar dolgunlaştırmaya çalışılır.
Yaşla birlikte hacim kaybetmiş ve incelmiş dudaklara eski dolgunluğu kazandırlmaya çalışılır.
Dudak kontörü belirginleştirilip varsa sigaradan kaynaklı dikine kırışıklıklar giderilmeye çalışılır.


Burundan dudak orta kısmına doğru inen ince filtrum çizgileri ve üst dudak orta kısmındaki V şekli (Cupid’s Bow) belirginleştirilerek dudaklara çekici bir görünüm kazandırılabilir.


Üst ve alt dudağın birleştiği ağız kenarları hafifçe yukarı doğru kaldırılarak daha pozitif bir yüz ifadesi elde edilebilir.


Dudaklar her bireyin karakteristik özelliklerini taşımaktadır ve kendi potansiyeli içinde dolgun, şekilli, genç ve estetik bir görünüme kavuşturulmaları mümkündür. İşlemden önce doktorunuzla beklentilerinizin ne olduğu ve bu beklentilerin ne ölçüde karşılanabileceği konusunda detaylı görüşmeniz ve onun önerilerini de dikkate alarak mutabakata varmanız sonuçlardan elde edilecek memnuniyet açısından önemlidir.


Dudak Dolgusu Yapay Bir Görüntüye Neden Olurmu?


Dudak Dolgusu Doğal bir görünüm için dudak dolgunlaştırma işlemi bireyin genel yüz yapısı dikkate alınarak yapılmalıdır. Çok fazla dolgun dudaklar küçük bir burun ve yüz yapısına sahip bireylerde yapay bir görüntüye neden olabilir.


Önemli olan maksimum dolgun dudak yerine, kontürleri düzgün, filtrum çizgileri ve üst dudaktaki V şekli(Cupid’s Bow) belirli, pozitif bir görünüm sağlayan, yeterince kalın, çekici ve estetik dudaklara sahip olmaktır. Yanlış noktalara, yanlış miktarlarda yapılan dudak dolgusu enjeksiyonları doğal olmayan görüntüye sebep olabilmektedir.


Dudak Dolgusu Maddeleri


Dudak dolgunlaştırma işleminde kullanılabilecek pek çok dolgu maddesi tipi vardır. Bunlardan bazıları kalıcı veya yarı kalıcı sentetik maddeler, hayvansal kaynaklı veya bakteri fermantasyonu ile laboratuarda üretilen yarı kalıcı veya geçici dolgu maddeleridir. Ayrıca insan dokularından elde edilelen dermalogen veya veya direk hastanın kendi dokularından elde edilen autologen gibi implatlar da kullanılabilmektedir. Dezavantajı ise göreceli olarak yüksek yan etki riskidir.


Bazı bireyler tarafından maddenin red edilmesi veya allerjik reaksiyon söz konusu olabilir. Yaşlanma ile birlikte çevre dokular düzenli bir şekilde hacim kaybettikleri halde bu maddeler şekillerini muhafaza ettikleri için aykırı bir görünüm oluşturabilir ve enjekte edildikleri yerden başka bir yere kayabilir. Çıkarılmaları ancak ciddi bir operasyon ile mümkün olabilmektedir.


Hyaluronic Asit Bazlı Dudak Dolgusu Maddeleri


Dudak dolgusu işlemlerinde en yaygın olarak kullanılan dolgu maddeleri hyaluronic asit bazlı olanlardır. Hyaluronic asit hemen her vücut dokusunun yapısında bulunan, cilde hacmini kazandıran temel bir yapı maddesidir.


Bu madde hayvansal kaynaklı olmayıp laboratuar ortamında bakteriler yardımıyla üretilmektedir. Dokular tarafından red edilmesi söz konusu değildir, allerji ve doğru uygulandığında yan etki riski çok düşüktür, rahatlıkla enjekte edilebilir ve çalışılan yerde istenilen şeklin verilmesi kolaydır. Ekti süresi kullanılacak maddeye göre 9 – 12 aydır. Teosyel, Juvederm, Restylane yaygın olarak dudak dolgusu işlemlerinde kullanılan FDA onaylı hyaluronic asit bazlı materyallerden bazılarıdır.


Dudak Dolgusu Enjeksiyonu Nasıl Yapılır?


Dudak Dolgusu Enjeksiyonların acı seviyesinin düşük ve konfor seviyesinin yüksek yapılabilmesi için işlemden 30 – 45 dakika önce dudaklara anestezik krem sürülerek hasta bekletilir. Anestezi sonrası belli bir açıda sırt üstü pozisyonda iken doktorunuz daha önceden belirlediği noktalara ince uçlu bir iğne ile gereken miktarlarda dolgu maddesini enjekte eder.


İşlem süresi yaklaşık 30 dakikadır. Enjeksiyon noktalarında noktasal şekilde az miktarda kanama görülebilir. Enjeksiyondan kaynaklı küçük şişliklerin etkisini azaltmak için buz uygulaması yapılabilir.


Dudak Dolgusu Yaptırmadan Önce Bilinmesi gerekenler

Dudak dolgusu yaptırmayı düşünen bireylerin işlem öncesi bilmesi gereken 18 madde doktorumuz tarafından aşağıdaki şekilde derlenmiştir.

1. Elinde boyaları olan bir resim sanatçısı gibi, dudak dolgusu işlemini yapan her doktorun kendine özgü bir tekniği ve en iyi sonuçları almak için kullanmayı tercih ettiği materyaller vardır. Klinimizde de olduğu gibi genelde uygulanması en kolay , yan etki riski en düşük, doğal görünüm sağlayan dudak dolgu materyali hyaluronic asittir. Teosyal, Restylene, Juvederm bunlardan bazılarıdır.

2. Dudak dolgusu işlemi sonucu ortaya çıkan görüntüden herhangi bir sebeple memnun değilseniz geri dönüş mümkündür. Zira hyaluronic asit kalıcı bir madde değildir. Doktorunuzun enjekte edeceği hyaluronidase enzimi ile etkisi nötürlenebilir. Sonuç sizi mutlu etmediyse, bu enzimle doku içerisindeki dolgu maddesinin dakikalar içinde erimesi sağlanabilir ve hayatınızın bir bölümünü memnun olmadığınız bir görüntü ile sürdürmenize gerek kalmaz.

3. Kalıcı ve yarı kalıcı dolgu maddeleri enjeksiyonuna göre daha uygun fiyatlıdır.

4. Hyaluronic asit bazlı dolgu materyallerinin kalıcılık süresi 6 ay ile 12 ay aralığındadır. Kliniğimizde genelde doktorumuz tarafından tercih edilen markanın kalıcılığı 10 – 12 aydır.

5. Sonuçları neredeyse hemen işlemden sonra görürsünüz. Enjeksiyon sonrası dudaklarınızda bir miktar şişlik hissedebilir veya enjeksiyon bölgesinde morarma olabilir, ancak bir kaç gün içinde gelecek 10 - 12 ay boyunca taşıyacağınız dolgun ve estetik görüntüye kavuşursunuz. Doktorunuz seanstan 1 – 2 hafta sonra kontrol için sizi tekrar çağıracaktır. Bu kontrol sırasında küçük rotuşlar yapılabilir.

6. İşlem doğru ve ustaca yapılmışsa dolgu maddesi enjekte edilmiş dudaklar, gerçek dudaklarla birebir aynı hissedilir.

7. Tedavi sırasında sadece hafif bir çimdiklenme ve batma hissi oluşur. Enjeksiyon sonrası doktorunuz dudaklarınıza bir miktar masaj yapar ve morarmayı azaltmak amaçlı 10 – 15 dakika buz uygulanabilir. Daha sonra normal hayatınıza devam edebilirsiniz. Tedavi süresi yaklaşık 60 dakikadır.

8. Ağrı eşiğiniz düşükse dudak dolgusu işlemi öncesi ağrıyı azaltmak amaçlı topikal anestezik uygulanabilir veya diş tedavisinde olduğu gibi diş eti bölgesine enjeksiyon yapılabilir. Bu şekilde tedavinin daha konforlu hale getirilmesi mümkündür.

9. Nerdeyse iyileşme süresi yoktur. Toplamda anestezi, enjeksiyon, dudak masajı, buz uygulaması dahil 60 dakikada tedavi tamamlanır. Tedavi sonrası hemen günlük hayatınıza dönebilirsiniz. Diğer taraftan bazı vakalarda bir miktar morarma görülebilir, dolayısıyla işlemden sonra 3 gün içinde evlilik töreni, önemli kutlamalar gibi büyük planlar yapılmaması önerilir. Dudak doldusu seansından 24 saat sonra makyaj yapılabilir.

10. Tedavi günü ağır egzersiz yapılmamalıdır. Özellikle yüz bölgesinde kan akışını arttıracak derecede yoğun spor, yüz masajı, peeling gibi aktivitelerden kaçınılmalıdır.

11. Dudak dolgusu kişiye özel, bireylerin ihtiyaç ve taleplerine göre planlanabilen bir işlemdir. Her iki dudak veya bir tanesi dolgunlaştırılabilir, dolgunlaştırma yanı sıra dudak kontürleri ve burundan dudak ortasına inen filtrum çizgileri, bu çizgilerin dudakla birleştiği yerdeki “V” şekli (cupidis bow) daha belirgin hale getirilebilir. Amaç dudaklarınızı yüzünüzün doğal yapısına uygun şekilde daha estetik ve çekici bir görünüme kavuşturmaktır. Bu aşamada kullanılan materyal yanısıra doktorunuzun tecrübesi ve yönlendirmeleri çokönemlidir. Doktorunuz sizi genel estetik prensipleri ile ilgili bilgilendirecektir (örn: alt dudağın üst dudaktan daha kalın olması gibi).
12. Dudak dolgusu işlemi için bu konuda uzman (dermatolog, plastik cerrah gibi) eğitimli bir doktor tercih etmeniz önerilir. Sonuçta bu işlem zorunluluk değildir, adaylar daha estetik bir görüntü kazanmak, kendilerine güvenlerini arttırmak için böyle bir işlem yaptırır. İşlem sonunda mutlu olmak için bu konuda geniş tecrübeye sahip referanslı bir uzman seçilmesi önemlidir.

13. Dudak dolgusu enjeksiyonu işleminden 10 gün önce;

  • ağrı kesici
  • balık yağı
  • e vitamini gibi kan sulandırıcıların alınması durdurulmalıdır.

14. Enjeksiyon noktalarında az miktar kanama ve morarma normal beklenen etkilerdir. Morarma etkisi bir kaç gün (max 5- 7 ) gün içinde kaybolur.

15. Tedaviye Angelina Jolie dudaklarına sahip olma beklentisi ile gidilmemelidir. Elbette ki aklınızdaki ideal şekille ilgili fikir verecek bazı fotoğraflar getirebilirsiniz. Nihayetinde yüzünüzün geneline en uygun olacak ve hem doğal hem estetik görünümü sağlayacak şekle doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz.

16. Dudaklarınızda materyalin bir yere yoğun toplandığı kitleler fark ederseniz, bu durum materyalin çok yüzeyel enjekte edilmesinden kaynaklanmıştır. Kısa süre sonra kendiliğinden geçer veya doktorunuz tarafından düzeltilebilir.

17. Uçuk hikayesi olan bireylerin dudak dolgusu işleminden 2 gün önce antiviral ilaç kullanmaya başlaması önerilir. Enjeksiyonlae uçuk oluşumunu uyarabilir.

18. Dudak dolgusu işleminin düzenli yapılmaması halinde bir süre sonra dudaklarınız orijinal haline geri döner. Dudaklarınızın orijinal haline döndükten sonraki durumu da bir miktar dolgun ve canlı olacaktır. Zira enjekte edilen hyaluranic asitin bu bölgede doğal olarak hyaluronic asit üretimini uyararak arttırdığı kanıtlanmıştır. Bu nedenle doğal olarak da dudaklarınız bir miktar dolgun kalacaktır.


Dudak Dolgusu İşlemi Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

İlk 12 saat dudaklara makyaj yapılmamalıdır.
Doktorunuzun önerdiği bir nemlendirici kullanılabilir
48 saat süre ile terlemeye neden olacak yoğun egzersizden kaçınılmalıdır
Dudak dolgusu işlemi uçuk oluşumunu uyarabilir. Bu durumda en kısa sürede doktorunuza haber veriniz.
İlk enjeksiyon tarihinden itibaren 1 veya 2 hafta içinde doktorunuz sizi kontrole çağıracaktır. Kontrol sırasında gerekirse küçük düzeltmeler yapılabilir.


Dudak dolgusu yaptırmaya giderken evde işlem sonrası için aşağıdakileri hazırlayabilirsiniz;
Bir miktar buz
Doktorunuz tarafından önerilmiş nemlendirici bir krem
Rahatça yaslanıp oturabileceğiniz şekilde bir yer ve yastıklar
Yoğurt, jöle, pudding gibi fazla çiğneme ihtiyacı gerektirmeyen besinler


Dudak Dolgunlaştırma İşleminin Etkisi Ne kadar Sürer?

Etki süresi dudak dolgusu amaçlı kullanılan maddeye bağlıdır. Hyaluronic asit bazlı materyallerin etki süresi 9 – 12 ay olabilir. Yarı kalıcı dolgu maddelerinin etki süresi 5 – 10 yıl aralığındadır.


Dudak Dolgusu İşleminin Yan Etkileri

Hyaluronic asit bazlı onaylı materyaller kullanılması halinde dudak dolgusu nun yan etkileri yok denecek kadar azdır. Enjeksiyona bağlı olarak noktasal şekilde kanamalar veya bir miktar morluk olabilir.


Enjeksiyondan 12 saat sonra makyaj yapılabilir ve morluklar makyajla rahatlıkla kapatılabilir. Dudak dolgusu enjeksiyonu uçuk oluşumunu uyarabilir bu durumda kısa sürede şikayetlerin giderilmesi için size antiviral bir ilaç önerecektir.

DOKTORUNUZA SORUN


DOKTORUNUZA SORUN


Biz Sizi Arayalım