Peeling

PEELİNG

PEELING (KİMYASAL SOYMA)


Peeling dermatolojide derinin üst tabakasının soyulması anlamına gelmektedir. Bu işlemin amacı derinin güneş, çevre etkileri ve yaşlanmadan dolayı yıpranmış olan üst tabakasının kaldırılarak alttan daha taze ve canlı görünümlü derinin gelmesini sağlamaktır.


Derinin cansız görünümünü tedavi etmek, leke ve izlerden arındırmak amacıyla çok eski yıllardan beri mekanik aşındırma yöntemleri kullanılmıştır. 1950’lerden itibaren daha modern teknikler geliştirilmiş ve cildin kimyasallar yardımıyla kontrollü olarak soyulması işlemi yaygınlaşmıştır.


Peeling işleminin en hafifi meyva asitleri ile yapılan cilt bakımına yardımcı bir yöntemdir. Cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin temizlenmesi sağlar, gözenekleri sıkılaştırır. Cildin üzerinde bir bariyer oluşturan ölü hücrelerin temizlenmesi ile besleyici içeriklere sahip cilt bakım ürünlerinin cilt tarafından daha iyi emilmesini kolaylaştırır.


Amacına ve etki seviyesine göre kimyasal peeling işlemleri 3 kategoride sınıflandırılabilir:


Yüzeyel Peeling: Kullanılan materyalin asit konsantrasyonu düşüktür. Genelde glikolic asit, meyve asitleri, resorsinol, salisilik asit gibi materyaller yaygın olarak kullanılır. Bu peeling yöntemi ile derinin en üst tabakası uzaklaştırılır. Deri gözenekleri daralır ve deri daha düz, pürüssüz bir hale gelir. Çok yüzeyel kırışıklıkları da bir miktar azaltabilir. Cildin temiz ve canlı görünmesi için uygun bir yöntemdir.


İşlem sonrası hemen günlük hayata dönülebilir. Genelde ayda bir seans olmak üzere 4 – 8 seans uygulanabilir.


Orta Dereceli Peeling


Orta dereceli kimyasal peeling işlemi cildin tazelenmesi ve canlılığının sağlanmasını amaçlar. İnce kırışıklıkları ortadan kaldırdığı gibi bazı yüzeyel cilt lekelerinin ve çok yüzeyel akne izlerinin tedavisinde etkili olmayı amaçlar. Derin akne izleri ve derin kırışıklıkların tedavisinde çok az etkilidir. Bu işlemde asit konsantrasyonu biraz daha fazla materyaller kullanılır. TCA (Trichloro Acedic Acit) ve Glycolic asit yaygın kullanılan materyallerdeir.


İşlemden etkin bir sonuç alabilmek için 2-4 ayda bir tekrarlanabilir. Cilt bakımına özen gösterilmesi, cilt yapısına uygun günlük bakım ürünlerinin kullanılması ile peeling kürü sonunda elde edilen iyileşme uzun süre muhafaza edilebilir.


Orta dereceli kimyasal peeling muayenehane şartlarında yapılabilir. Uygulama yaklaşık 45 – 60 dakika sürer. Uygulama esnasında ağrı eşiği düşük kişilerde yanma hissine karşı bir ağrı kesici kullanılabilir. İşlem sonrası yüz kırmızı bir renk alır. Daha sonra cilt rengi kahverengiye doğru koyulaşır ve 2-3 gün içinde deri dökülmeye başlar. İyileşme süreci yaklaşık 1 hafta sürmektedir. İyileşme sürecini hızlandırmak için cilt temiz tutulmalı, hergün bir kaç defa yıkandıktan sonra nemlendirici bir pomad sürülmelidir.


Derin Kimyasal Peeling


Derin peeling (phenol peeling) oldukça ciddi bir soyma işlemidir. Tercihen ameliyathane şartlarında genel veya lokal anestezi altında yapılır. Sivilce izleri akne skarları, yüzeyel kırışıklıklar ve pek çok leke türü bu yöntem ile başarılı şekilde tedavi hedeflenir.


İşlemden sonraki süreç oldukça ağrılıdır. Düzenli ağrı kesici kullanılması gerekir. Yüzde 1 – 2 hafta devam eden şişlikler görülür. Yaklaşık 1 ay iyileşme süreci vardır ve kızarıklığın tamamen iyileşmesi 3 aya kadar sürebilir.


Koyu tenli kişilerde muhtemel kalıcı renk açılması ihtimali dolayısıyla açık renk cilt yapısına sahip bireyler için daha uygun bir peeling yöntemidir.

DOKTORUNUZA SORUN


DOKTORUNUZA SORUN


Biz Sizi Arayalım